Начално образование

Няколко шаблона за презентации с макроси

Posted on: септември 7, 2009

Не зная дали ще продължа да изучавам макросите, които правят една презентация жива, динамична, интерактивна, след като вече започнах да се обучавам на флаш, но тъй като на компютъра ми има няколко измислени от мен шаблона, които съм пускала в коментари в общност „Начално образование„, плюс още два, които все още не са видели бял свят, ще ги сложа в отделна публикация.

Шаблоните са всъщност слайдове, които се копират и слагат в презентация.  В нормален режим с двукратно кликване върху бутоните или текстовите полета се отваря кода и се променя само там, където е нужно. Обикновено това са места, написани на български език, или числа и аритметични действия по математика.

Шаблонът позволява да се сменят картинките, фона му, както и местоположението на обектите върху него.

Шаблон № 1 дава възможност за аудио диктовка, тоест диктовка, която съдържа аудио запис. Аудио записът се стартира с кликане и детето има възможност да прослуша много пъти изречението и да го запише. Ако е цял текст, според мен, трябва да се слагат звукови бутончета със записи на всяко изречение. Предвидена е проверка и сравняване на написаното с правилно написаното изречение.

Аудио диктовка

Шаблон № 2 е картинна диктовка. Детето вижда картинката, записва думата, съответстваща на изобразеното.  С бутончето проверява дали е писало вярно.

Картинна диктовка

Шаблон № 3 е универсален за упражняване на всички аритметични действия. В кода се записват отговорите на задачите и се сменят действията. На езика, който ползват презентациите, знаците за аритметичните действия са следните (без кавичките):

„*“ – за умножение;

„/“ – за деление;

„+“ – за събиране и

„-“ за изваждане.

Шаблон за аритметически действия

Шаблон № 4 е математически и детето има възможност да запише липсващото число, което може да бъде събираемо, множител, делимо или умаляемо. В кода трябва да се коригира действието и да се напише другото число – например другото събираемо, множител и т. н.  И тук има бутон за проверка.

Математически шаблон

Шаблон № 5 е с тестов въпрос и три възможни отговора. Генерират се съобщения за правилен и неправилни отговори.  В кода ясно се вижда къде се прави редакция – там, където са написани изреченията на български език.

Тестов шаблон

Ден по-късно добавям важен съвет в поста! Научих хитринката от Тони (Антойнета) и трябва да я споделя точно тук.

Става въпрос за писането в текстовите полета. В шаблоните писането е в един безкраен ред, но ако изречението е по-дълго, то няма да се побере и част от него ще се скрие. Решението е като се кликне с десния бутон в текстовото поле, изберат се свойствата и в Multiline се определи True.

Ето един скрийншот за по-голяма прегледност.

dict

Advertisements

8 Коментари to "Няколко шаблона за презентации с макроси"

Благодаря за всичко, което научавам!Така поднесено е като да пиеш от извора вода!

Ехей, ти си прекрасен човек, Цвети 🙂 Благодаря! 🙂

Поли, невероятна си! Не спираш да ме изумяваш – кога смогваш да ги направиш тези неща, пък и да ги обясниш. Толкова е заразяващо! Обещавам си да седна някой ден и да пробвам шаблоните /да ми мине еуфорията около посрещането на първолаците./

Мило момиче, възхищавам ти се и ти се радвам от сърце!!! Бъди здрава! Благодаря ти за всичко, което правиш и споделяш!

ПОЛИ,ЧУДЕСНО Е ТОВА,КОЕТО СИ ПРЕДСТАВИЛА!СУУУУУУУУУУУУУУУПЕР Е!

Прекрасно е, че споделяш, пък и се опитваме бързо да се учим, а с роден за учител човек това става неусетно и приятно. Мисля, че винаги се гордея с всеки твой успех, въпреки, че те познавам задочно, защото е важно да си открил за какво си призван в този живот. А ти си олицетворение на истинския запален учител!!! Поклон, Поли, учителко и на учителите! gala_hope

Благодаря ви, колеги 🙂

Радвам се, че съм полезна 🙂

В постинга добавих важна информация, която ще ни помогне да си изпипаме още по-добре работата 🙂

Чудесно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

септември 2009
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-6374007932674101", enable_page_level_ads: true });
Advertisements
%d bloggers like this: